Uusia tiimiläisiä: Raimo Asikainen

Clinipowerin osaajatiimi vahvistui entisestään, kun Raimo Asikainen aloitti työnsä vuoden vaihteessa laatuasiantuntijana. Hänen monipuolinen työkokemuksensa lääkinnällisten laitteiden parissa ulottuu innovaatioiden kehittämisestä, manuaalien kirjoittamiseen, tietoturvaan, myyntiin ja laadunhallintaan.

Raimo Asikainen kertoo aloittavansa työnsä Clinipowerilla kirjaamalla asikasyrityksen tuotteet uuteen eurooppalaiseen Eudamed-tietokantaan. Mitä sen jälkeen seuraa, on vielä avoinna, sillä Asikaisesta on moneksi.

”Kirjoitin aikoinaan diplomityöni innovaatiojohtamisesta luovassa suunnittelutyössä. Tein sen suunnittelutoimistolle, joka on keskittynyt mekaniikkasuunnitteluun ja teolliseen muotoiluun sekä palvelumuotoiluun. Kysyin, mitkä ovat henkilön ja organisaation innovaation esteet, mitkä asiat tulppaavat innovaatiota ja miten esteitä voi poistaa.”

Raimo Asikainen

Leppoisasti jutusteleva mies kertoo ”luiskahtaneensa” lääkinnällisten laitteiden alalle jo 1990-luvulla aloittaessaan työn Suomen sairaaloita kiertävänä röntgenlaitteiden asentajana. Työ lääkinnällisten laitteiden parissa tuntui heti kiinnostavalta – ja myös eettisesti oikealta.

”Minua motivoi työskennellä alalla, jolla yritetään auttaa ihmisiä. Tulin Clinipowerille Philipsiltä, jossa teimme muun muassa syöpähoitoon liittyviä ohjelmistoja.” Suuryrityksen kahdessa tuotekehitysprojektissa Asikainen valvoi laatu- ja sääntelyinsinöörinä, että projekteissa noudatettiin sekä yrityksen sisäisiä ohjeita että eri vientimaiden vaatimuksia.

Sitä ennen hän työskenteli projektisihteerinä Benemenillä luomassa ISO 27001:n mukaista tietoturvan hallintajärjestelmää sekä Finn-Id Oy:llä tuottamassa välinehuollon logistiikanohajusta sairaaloille. Yrityksessä myös luotiin ratkaisuja, joiden avulla potilaan viereltä pystyttiin siirtämään mittaustuloksia langattomasti potilastietojärjestelmään.

”Sääntely tuli tutuksi, kun oli luotava ISO 13485 -standardin mukainen laatujärjestelmä.” Laatujärjestelmien parissa työskenteleminen kiinnostaa Asikaista jatkossakin. Kun sääntely kaiken aikaa lisääntyy ja tarkentuu, regulaation tuntijoiden ja laatupäälliköiden työsarka kasvaa.

”Minua motivoi työskennellä alalla, jolla yritetään auttaa ihmisiä.”

”Sääntely on hyvä asia, vaikka vaatimukset ovatkin välillä vähän hullunkurisia. Loppujen lopuksi sääntely hyödyttää sekä laitevalmistajia että potilaita. Tekoälyn osalta sääntelyä pitää tarkentaa vielä entisestään. Uusille alalle tuleville yrityksille täytyy vain tarjota palveluita, joiden avulla ne pääsevät matalalla kynnyksellä kehitystyöhön.”

Vuosituhannen vaihteessa Raimo Asikainen työskenteli seitsemän vuotta Philipsillä käyttöohjeiden kirjoittajana. Tällä erityisosaamisellaan hän laajentaa nyt myös Clinipowerin ammatillista tarjontaa.

Työkomennus Shanghaissa 2007–2009 tarjosi Asikaiselle käytännön kokemusta kansainvälisestä liike-elämästä lääkinnällisen laitteiden tuotannon ulkopuolella. Uuden teknisen alan tukkuyrityksen perustaminen miljoonakaupunkiin logistiikkakeskuksen luomisineen ja työntekijöiden palkaamisineen olivat kaikki Asikaisen vastuulla. Jatkossa hän vastasi myös myynnistä jo olemassa oleville asiakkaille sekä uusien asiakkaiden hankinnasta.

Teksti: Minna Torppa

Jaa artikkeli: