Heart2Save

Clinipower tukena tuotekehityksessä, laadunhallintajärjestelmän rakentamisessa sekä liiketoiminnan kehityksessä

Lääkinnällisen laitteen kehittely ideasta sertifioiduksi tuotteeksi on monivaiheinen prosessi. Aikaa ja hermoja säästyy, kun keksijä yhdistää voimansa tuotekehityksen ja markkinoinnin ammattilaisten kanssa. Heart2Saven perustaja Helena Jäntti käytti tuoteideansa jalostamiseen Clinipowerin ammattilaisten apua ja totesi: ”Kaikkea ei todellakaan tarvitse tehdä yksin!”

Kirjoittaja: Minna Torppa

Ideasta ihmishenkien pelastajaksi lääkinnällisillä laitteilla

Hämmästys ja ilo. Näin ensihoitolääkäri Helena Jäntti kuvaa tunteitaan prosessissa, jossa hän on saanut nähdä keksintöjensä muuttuvan lääkinnällisiksi laitteiksi. Kuopiolaisen Helena Jäntin vuonna 2015 perustama Heart2Save-yritys tuo toukokuussa 2021 markkinoille maailman ensimmäisen EKG-korun, josta Jäntti on erityisen ylpeä. Se kartuttaa jo markkinoilla olevaa AiVoni-tuotekokonaisuutta, joka on suunniteltu säästämään ihmishenkiä.

Sydämen rytmihäiriöiden seurantaan tarkoitettu tuoteperhe sisältää asiakkaan käytössä olevan mittalaiteen, joka yhdessä matkapuhelinsovelluksen kanssa tuottaa valmista EKG-dataa. Sen avulla voidaan rytmihäiriöt tunnistaa luotettavasti. Rytmihäiriöpotilaiden hoidossa sovellus analyysipalveluineen antaa lääkärille mahdollisuuden saada tietoa potilaan sydämen toiminnasta sekä vastaanotolla että myös etämonitoroinnin avulla.

Tuotekehityksessä, laadunhallintajärjestelmän luomisessa ja myynnin valmisteluissa Helena Jäntti on turvautunut Clinipowerin henkilökunnan kokemukseen.

Lääkinnällisen laitteen tuotekehittely markkinoille saakka on monivaiheinen prosessi, jonka kiemuroihin perehtyminen voi monesta keksijästä tuntua ylittämättömältä haasteelta. On löydettävä oikeat yhteistyökumppanit rahoitukseen sekä itse fyysisen tuotteen muotoiluun ja valmistamiseen. Lisäksi on löydettävä taho, joka voi tieteellisesti todentaa laitteen turvallisuuden ja toimivuuden käytännön hoitotyössä. Vasta sitten voidaan tuote auditoida ja sertifioida ja aloittaa markkinointi.

”Kyllä olisivat tuotteet jääneet valmistumatta, jos olisin joutunut viemään ideoitani eteenpäin yksin”, toimitusjohtaja Jäntti toteaa. Koko tuotekehittelyprosessin ajan hän on ollut päivätyössä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa apulaisylilääkärinä ja yrityksen kehitys on tapahtunut iltaisin ja viikonloppuisin. Kiirettä on pitänyt, sillä myös perhe on vaatinut oman aikansa.

Tuotekehittelyssä Jäntti kertoo saaneensa apua kollegoiltaan, jotka ovat kokeneita lääketieteen asiantuntijoilta. Laitteiden toimivuuden toteamiseksi on tehty yhteistyötä Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Itä-Suomen yliopiston kanssa. Suunto Oy on ollut tärkeä yhteistyökumppani, koska siltä on saatu laitteisiin sopiva sensori. Saurum Oy puolestaan on vastannut markkinoille tulevan korun muotoilusta.

Heart2Saven EKG-koru

Clinipower mukana toteutuksessa: tuloksena CE-sertifioidut laitteet

Tuotekehityksessä, laadunhallintajärjestelmän luomisessa ja myynnin valmisteluissa Helena Jäntti on turvautunut Clinipowerin henkilökunnan kokemukseen.

”Minua ei ole koskaan jätetty ongelmineni yksin. Lääkärinä minun on ollut järkevää keskittyä omaan osaamisalueeseeni ja luottaa muiden asioiden suhteen niiden alojen asiantuntijoihin.”

Helena Jäntin mukaan Clinipowerin valttina onkin vankan osaamisen lisäksi myös henkilökunnan valmius kääriä hihansa ja ryhtyä hoitamaan vaadittavia asioita käytännössä. Heart2Saven tuotteiden tehokas CE-sertifiointi IIA-luokkaan on perustunut Hannele Toroin syvään asiantuntemukseen. Hänen kaltaisensa kokeneen osaajan saantia mukaan jo tuotekehittelyn alkuvaiheessa pienyrittäjä voi pitää pienimuotoisena lottovoittona.

Helena Jäntin mukaan Clinipowerin valttina onkin vankan osaamisen lisäksi myös henkilökunnan valmius kääriä hihansa ja ryhtyä hoitamaan vaadittavia asioita käytännössä.

Aloittelevalle yrittäjälle on tärkeää se, että osaavan henkilökunnan työpanosta ja neuvonta-apua voi ostaa kulloisenkin tarpeen mukaan. Kun yrittäjä etenee koko tuotekehityskaaren läpi osaavan ammattilaisen rinnalla, myös hänen oma osaamisensa karttuu. Näin tietotaito jää yrityksen pääomaksi.

Clinipowerin asiantuntijoiden opastamana on turvallista kehittää liiketoimintaa

Kun Helena Jänttiä muistuttaa vuonna 2015 Lääkärilehdessä julkaistusta artikkelista, jossa hän peräänkuulutti apua ensimmäisen keksintönsä, sydämen rytmihäiriöiden jokamiehen mittalaitteen, eteenpäin viemiseksi – mutta ehdottomasti ilman omaa yritystä, hän puhkeaa raikuvaan nauruun.

”Artikkelin luettuaan Maija Laukkanen soitti minulle. Asiat lähtivät oikealle jengalle ensin Pekka Kolan avustuksella ja sitten vähitellen laajentuneen Clinipowerin tiimin voimin. Viimeisimpänä mukaan on tullut Outi Kaasinen edistämään yrityksen liiketoiminnan kehittämistä ja myyntiä.”

Jo vuosia jatkunut yhteistyö Clinipowerin kanssa on tuonut Helenalle turvallisuutta. Hänelle on merkinnyt paljon se, että hän on voinut rehellisesti ilmaista oman tietämättömyytensä lääkinnällisen laitteen tuotantovaiheista.

Heart2Save esittelyvideo

Helena Jäntin mielestä koko tuotekehityskaaressa haastavinta on ollut rahoituksen löytäminen. Heart2Save-yritys on syntynyt lääkärien joukkorahoituksen turvin. Monien kollegoiden sekä muiden sijoittajien mukaan tulo on paitsi lämmittänyt mieltä, myös saanut Helenaa tuntemaan vastuunsa. Clinipowerin työntekijöiden osaamisen Helena Jäntti onkin kuvannut rauhoittavaksi.

”Voin sanoa, että yritys on ollut minulle luotettava kanssakulkija. Tai vielä paremmin sanottuna luotettava kummitäti, joka on kauniisti ohjannut minua tiedoillaan eteenpäin.”

Palvelutarjontamme

Jaa artikkeli: